درس اخلاق هفتگی مدرسه علمیه حقانی با سخنرانی استاد قوامی، در تاریخ 28 بهمن برگزار شد. مشروح سخنان استاد درس اخلاق بدین شرح است:
خیلی خوشحال هستیم در مدرسهی مهم و موثر حقانی هستیم. در محضر سربازان امام زمان در محضر مدیر محترم و همچنین در این ایام بسیار مهم و تاثیرگذاری که در آن قرار داریم. که نقش طلاب خیلی روی آن موثر است. انقلابی که روحانیت در وجود آوردنش موثر بوده و در بقای آن هم روحانیت نقش دارد. گفتند علت موجبه، علت مبقیه هم هست یعنی ایجاد کننده باعث بقاء هم هست. نمیتواند استعفا بدهد و راهش ادامه پیدا کند. امکانش نیست این نظام با این ماهیت و رهبری و هویت پدید آمده است. روحانیت حوزه های علمیه در تداوم و توسعه و تعمیق موثراند و غائب نمیتوانند باشند. شاید بعضی بخواهند حضور روحانیت کمتر باشد، در ارتش، ولی فقیه، نیروهای مسلح، نماینده ولی فقیه، نیروی انتظامی، همه جا هستند و باید همه جا باشند در قدس هستند، حاج قاسم هم هست، اینها اندام نظام هستند. باید باشند چون نظام باید باقی بماند. منتهی فقط بودن نیست ما باید پیوند بخوریم به نظام، آسمانی و ماندنش با ماست. انحرافاتی هست در حالی که ما هستیم، خیلی میگویند شما به وجود آوردهاید.
خدا فقط خالق بوده است و بعضی میگویند که جبر است و شما نقشی ندارید. این جوری نیست که کسی پدید آورد برود کنار، میگویند شما تخصص ندارید و بروید کنار، شما که شاه را بیرون کردید حالا بروید کنار و به درس و بحثتان برسید و در مساجد استخاره بگیرید. صلاح مملکت خویش خسروان دانند. بخشی از حوزه به این اعتقاد پیدا کرده که کار ما نیست و حکمرانی و حکومت دانی سخت است و مقدس بودیم و روحانیت محترم تر بود و از این تحلیلها. تهران هم کمک میکند میگوید کار شما نیست. این دوتا دو لبهی قیچی به هم وصل میشود و میبُرد. کمر خم میکنن. حالا ما باید چکار باید بکنیم.مگر ما به حق نیستیم. علی اکبر علیهالسلام به پدر میگفت مگر ما به حق نیستیم چرا بترسیم. شیطان بزرگ هم دوست دارد ما غائب شویم و دولت هم همچنین. برید کنار باد بیاد. شما مزاحم هستید یک روسری آوردید با ریش، قدرت مدیریت را ندارید. اقتصاد هم بلد نیستید. شما درسهای قدیم را میخوانید و جهان عوض شده است و کافی است یک عده آدمهای خسته و کسانی که دیدگاهشان دنیایی است آنها هم تقویت کنند و ما هم باورمان بشود و ما هم بگوییم آره نمیتوانیم و چیزهایی که به این جریان کمک میکند مثل معیشت مردم، حجاب هم هست و اخیرا هم میگویند رضا شاه هم نتوانست این وضعیت را در حجاب زنان به وجود بیاورد. رهبر معظم میفرمودند که حوزه والد نظام است. یعنی این مولود مال این والد است ما پدید آوردیم شما که والد هستید باید مربی هم باشید والد که نمیتواند رها کند. مسئولیت دارید باید این فرزند را رشد بدهید. به بهانه های مختلف نمیتوان شانه خالی کرد.
شهید مدرس و شهید نواب صفوی میگفتن میشود یک زمانی حکومت دست ما برسد. نواب میگفت موقع شلیک گلوله چشمای من رو نبندید بزارید من تیرها رو ببینم. کلا 34 سالگی شهیدشد. برای چی این کار هارو میکردن؟ اسدالله اعلم، رزم آرا، حالا دست ما افتاده مثل موریانه از این سو و آن سو میگن برید کنار، کار شما نیست. طلبههای حقانی باید تکلیفشان را بدانند عقب کشیدن حرام قطعی است. حفظ نظام به این است که کسی که به وجود آورده باید باشد و نحوهی بودن مهم است. یک موقع هستیم که آبروی اسلام را میبریم، نباشیم بهتر است. باید باشیم با همان قدرت ایجاد کنندگی، وقتی ایجاد میکردیم خیلی قوی بودیم. چون موقع ایجاد انسان فقط تخریب میکند ما در تخریب خیلی قوی بودیم میرفتیم روی مینی بوسها فریاد میزدیم و بلند شعار میدادیم. مشکل شروع شد یه موقع بود امام میگفتند چه عجب حکومت دست ما هم افتاد. تیتر روزنامه کیهان شده بود الله اکبر. که بعد امام آمد. من یادم هست که 23 ساله بودم. تیتر روزنامهها نصف صفحه روزنامه را میگرفت. نصفی میگفت امام آمد یا شاه رفت. حالا روحانیتی که یک رژیم 2500 ساله را انداخته حالا باید اداره بکند. کشور اسلامی، تمدن اسلامی مسئولیت سنگین است. از یک طرف نمیشود نبود که اگر نباشید نظامی نیست. نمیشود نباشید از یک طرف هم میخواهیم باشیم وزنه سنگین است. این دولت، اسلامی نیست. کشورش اسلامی نیست. تمدن اسلامی نیست. دولت به معنای تهران یا حوزه یا اسلام، رهبرش کی باشد؟ این جاست که بار سنگینی روی دوش ماست. این خونها به ثمر نشسته است حالا میخواهیم به صبح برسیم. یک راه داریم باید باشیم، غیبت کاملا غیر موجه است. هر نوع غیبت حوزوی ممنوع است. صرفا بودن کافی نیست، باشید، محکم و قوی و این به این معناست که درس بخوانیم. هیجان کافی نیست. باید باشید برای جنگ و دفاع و مقاومت ولی برای مهندسی باید متخصص بشویم. هر کسی در رشته ای. اگر اقتصاد مشکل دارد باید اقتصاد دان شد. درس خواندن هایی که انسان را نحیف میکند اینها برای حفظ نظام کافی نیست. ما باید دانا باشیم. اگر نظام جایی گیر کرده مثل هنر، اقتصادش مشکل دارد، اختلاس پیدا میشود. چلهی دوم چلهی پختگی است. پرچمدارانش هم شما هستید. من الان چهل ساله توی مدیریت هستم. ولی کافی نیست. حوزه هم تصویب کرد. سطح چهار میدهند. رشتهی مدیریت. ولی کافی نیست استاد کم داریم. باید موضوع شناس باشیم .تا بتوانیم مشکلات نظام اسلام را جواب بدهیم. فقط نماز و روزه نیست عبادت هم هست ما باید برای برون رفت از این مشکلات راه حل بدهیم.
اخلاق مان هم باید خوب باشد. درس که میخوانیم اگر با سواد بشوییم ولی بد اخلاق باشیم نفرت ایجاد میشود، مردم روز به روز بدشان میآید میگویند که اومدن که آقایی کنن. یاد کشیشها میافتن. خب اینها اومدن خراب کردند و همه از دین بیزار شدند. ما آقا نیستیم، ما خادم هستیم. امام خمینی میگفت من خادم ملت هستم. متواضع باشید، حاج قاسم خوش اخلاق بود، با اخلاص بود. میگن آدم حلیم میتواند پیامبر شود. خب جمع بندی کنیم. دانش و اخلاق میتواند خیلی مهم باشد. همین دانشهای حوزوی و اجتهاد، همه باید مجتهد شویم. این اقل مطالبات ماست نه اکثر، بعد وارد تخصص شویم.
اخلاقمان هم باید سلیمانی بشود.، دنبال ثروت و قدرت نباشیم. اینها آلودگی میآورد. فقها حافظ دین و مطیع مولا بودند تبعیت کنید. علما زمانی خوب هستند که آلوده نشوند دلشان و دستشان پاک باشد. این هنر است .طلبه های حقانی این هنر را دارند چون اگر وارد نشوند جرم است ولی آلوده نمیشوند. انشاءالله با این فرمول نظام را نگه میداریم. به زودی دولت اسلامی که شد مردم هم اسلامی میشوند. بعد به تمدن میرسیم.
خدایا ایام شادی داریم، تولد حضرت زهرا بود به زودی رجب میآید و شعبان هم هست. 90 روز روزه جزو برنامهها باشد برای روزه گرفتن خوبه، رجب، رجبیون میخواهد. کِشتی دارد راه میافتد کشتی نوح اول رجب راه افتاد گفتند باید برای سوار شدن روزه بگیرید. ملاک گزینش روزه بود .بعد روزه گرفتهها نجات پیدا کردند. مثل اهل بیت کمثل سفینه النوح، یعنی در حقیقت با اهل بیت باشیم. سه ماه است. بعد عید فطر است.لذا خودتان را مهیا کنید. قدیما طلبهها ماه رجب جرات نمیکردند چیزی بخورند. مردم میگفتند اون طلبه داره یه چیزی میخوره !!! فکر میکردن روزه خوره! طلبه میگفت بابا ماهِ رجبه، باشه، این ماه خیلی مقدس بوده، این هم به عنوان یادآوری بود. چون یک هفته دیگه بیشتر نمونده.
خدایا ما را در این سه ماه با برکت در سفرهی معنوی خودت، سفره آسمانی خودت شریک بفرما.